Home » Hemsida, Sverige

Yttrandefriheten i konsten – en favorit i repris

11 mars 2010 Ingen kommentar

Yttrandefrihetsdebatten har fått nytt liv i och med hoten mot konstnären Lars Vilks. Tidningen NEO har valt att publicera Vilks uppseendeväckande teckning på hemsidan. Se den här och läs motiveringen.

NEO valde redan vintern 2007 i ett av sina första nummer att publicera de danska karikatyrbilderna. Då på framsidan av magasinet, men i förstorad form (det enda som syntes var toppen av bomben i turbanen på den ökända bilden). Jag tycker det var helt rätt av NEO och övriga tidningar att publicera några av bilderna för att därmed visa sitt stöd för den danske tecknaren. Den så kallade karikatyrkrisen var en årtiondes allra viktigaste politiska debatter. Vi som lever i ett öppet demokratiskt samhälle har en skyldighet att försvara det och att komunicera varför öppenheten är så viktig för oss.

NEO ordnade en tid senare ett seminarium om reformering av islam och bjöd in en rad intressanta talare för att bidra till perspektiv på den annars mycket hetska debatten. Särskilt läsvärt var bidraget av Irshad Manji, kanadensisk muslim, journalist och författare till The Trouble with Islam Today. Läs om henne här.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund uttalade i sitt senaste nyhetsbrev ett tydligt stöd för Vilks rätt till fri konst. Skönt att se att folkpartiet är glasklara i frågan och gör sin röst hörd i en sådan viktig debatt.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.