Home » Hemsida, Uppsala

Vill du bli lärling?

23 augusti 2010 2 kommentarer

Min personvalskampanj tuffar vidare och idag var det dags för ett besök i Tierp för att presentera en rapport om

Gunnar Larsson och jag språkar om lärlingsjobben. Foto: UNT/Eva Nivelius

ungdomsarbetslösheten i kommunen. Att många ungdomar är arbetslösa är det väl ingen som kan ha undgått att höra. Det är ett problem i Uppsala län precis som i övriga Sverige. 400 ungdomar mellan 18 och 24 år är arbetslösa i Tierp (Arbetsförmedlingens statistik, juli 2010) när det finns 70 anmälda lediga platser i kommunen. Det kallar jag inte en lyckad arbetsmarknadspolitik.

Problemet grundar sig givetvis i finanskrisens inverkan på Sverige men även på bristande kontakt mellan skola och näringsliv. Andra faktorer är hög ingångslön för ungdomar och en stel arbetsrättslagstiftning.

Folkpartiets framgångsrecept är bland annat att:

  • skapa fler lärlingsutbildningar för gymnasieungdomar på yrkesinriktade program
  • låta eleverna tillbringa större delen av utbildningen på arbetsplatsen
  • införa lärlingsanställningar vilket innebär en ny anställningsform i LAS
  • uppmuntra arbetsmarknades parter att komma överens om lägre ingångslöner för lärlingar

Med en tydligare koppling till framtida arbetsplatser redan på gymnasiet blir det lättare för eleverna att få en fot in på ett jobb. Och den kopplingen skapas genom fler lärlingsutbildningar. Med tydliga lärlinsgprogram blir det också mycket lättare för företagen själva att knyta an till intresserade ungdomar. Ett exempel på intresserade företag är Munters i Tobo utanför Tierp som tillverkar avfuktningsagregat. Munters anställer relativt få ungdomar idag och upplever att kontakten med skolan och de yrkesförberedande programmen skulle kunna vara mycket bättre. Då skulle man gärna anställa fler lärlingar. Munters tillverkning är för övrigt mycket imponerande då de tack vare sin uppfinningsrike grundare Carl Munters säljer avfuktningsanläggningar över hela världen.

Även rektor på Högbergsskolan Odd Johnsen bekräftade att lärlingssystemet var effektivt och att det fanns potential att utvidga det arbetet i Tierp.

Efter lärlingsutbildningen gäller det fortfarande att få ett jobb och här kommer lärlingsanställningen in. För att göra ungdomar mer attraktiva för företagen att anställa föreslår Folkpartiet en särskild lärlingsanställning. Det är system som har provats i Danmark och Tyskland med goda resultat. I stället för att vara arbetslösa kan ungdomar då få en anställning med något lägre lön som ger en ingång till ett framtida fast jobb.

Efter pressträffen vid valstugan debatterade jag ungdomsarbetslösheten med socialdemokraten Jonas Nyberg. Han envisades med att, precis som alla hans partikamrater, hävda att lärlinsjobb med lite längre lön skulle vara att ”sälja ut ungdomar” till låg lön. Men samtidigt vill (S) ju höja den låga arbetsgivaravgift som Alliansen infört vilket ju gör det mycket svårare att anställa ungdomar. Oförklarligt för mig hur det ska ge någon ökad sysselsättning för unga. Jag tror att ungdomar gärna tar ett jobb för något lägre lön som ger ”halva inne” på en schysst arbetsplats så länge de slipper gå arbetslösa.

Dagens avlutades med ett inspirerande besök på Entreprenörsfabriken som berättade om sitt projekt att öka företagandet i Uppsala läns landsbygdskommuner.

Lärlingsutbildning är särskilt viktig för Tierps kommun eftersom de finns många praktiska yrken och många elever väljer yrkesinriktade program på gymnasiet. Jag och Folkpartiet i Tierp kommer att driva frågan vidare för att förhoppningsvis kunna genomföra den när jag själv kommer in i riksdagen och när FP i Tierp tillsammans med Alliansen får majoritet i kommunen.

Läs min debattartikel om lärlingsfrågan i gårdagens Arbetarbladet.

Läs UNT:s inlägg om vårt besök (längre artikel kommer i papperstidningen).

Läs mer hos Adam Cwejman, Per Altenberg och Gulan Avci.

2 kommentarer »

  • jobbgrillen said:

    Räcker det verkligen för att lösa ungdomsarbetslösheten? Kolla in jobbgrillen.se och debattera och kolla när politiker som Gulan Avci grillas av en ungdomspanel om Fp:s förslag. Är lärlingsplatser verkligen vettigt?

  • Jag har haft lärlingslön « Lindrig huliganism said:

    […] Maria Weimer: Vill du bli lärling? […]

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.