Home » Artiklar

Vill du bli lärling?

22 augusti 2010 Ingen kommentar


Publicerad i Arbetarbladet den 22 augusti 2010.

De allra flesta unga är arbetslösa en kort tid, men i Sverige och i Uppsala län är det för många ungdomar som går utan arbete. Den svenska arbetsmarknaden har höga ingångslöner och starkt anställningsskydd. Det gör det svårt för många unga att ta sig fram och få ett jobb. Det finns också för lite kontakt mellan gymnasiet och företagen och steget blir då väldigt stort från skola till arbete.

Flera länder som har mycket lägre ungdomsarbetslöshet, som Tyskland och Danmark, har för länge sedan infört lärlingssystem. En stor del av de praktiska yrkesutbildningarna sker där direkt på arbetsplatsen istället för på en gymnasieskola. Det gör att eleven får bättre kontakt med arbetslivet och får de kunskaper som behövs på en arbetsplats. Folkpartiet vill se mer av lärlingsutbildning i Sverige. Elever ska också själva få bestämma om de vill läsa in högskolebehörighet eller inte.

Men även med en bra lärlingsutbildning kan det vara svårt att få ett jobb. Folkpartiet föreslår därför en särskild lärlingsanställning som ska göra det attraktivt för företag att anställa unga. Med något lägre ingångslön och mindre reglerad arbetsrätt kan vi undanröja de hinder som finns för att anställa ungdomar. Förutom ett utbildningskontrakt får eleven då också betalt under studietiden, istället för att gå yrkesprogram på gymnasiet utan inkomst. De unga får då en bra praktisk utbildning, en lön och goda chanser att senare få fast jobb.

Idag besöker jag ett antal företag i Tierp som är intresserade av att anställa unga. Genom att göra det lättare för företag att anställa unga, är jag övertygad om att Folkpartiets förslag om lärlingsutbildning och lärlingsjobb skulle kunna ge många unga Tierpbor ett schysst jobb att gå till.

Maria Weimer

Riksdagskandidat (fp)

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.