Home » Hemsida, Uppsala

Unga liberaler mot drogtester

10 maj 2010 1 kommentar

Idag lanserade Folkpartiet en ny webbportal för sina unga kandidater i valet 2010. På den fräscha sajten unga.folkpartiet.se återfinns unga liberala kandidater från hela landet.

I Uppsala län är vi åtta stycken unga som kandiderar till olika församlingar. De tre toppkandidaterna är jag själv, som andranamn på riksdagslistan, Carl Nettelblad på plats 7 på landstingslistan och Fannie Finnved på tiondeplats på kommunlistan.

I samband med lanseringen av den nya sajten uttalade vi Uppsalakandidater oss mot FP:s förslag att utföra slumpvisa drogtester på skolbarn. Så här löd vårt pressmeddelande:

Idag lanserar Folkpartiet sin nya ungdomssatsning. På unga.folkpartiet.se presenteras unga liberala politiker som företräder partiet i valrörelsen.

Det är första gången som samtliga landets liberala ungdomskandidater lanseras gemensamt. Av

dessa unga politiker återfinns åtta personer i Uppsala. I samband med lansering av den nya webbportalen uttalar sig de unga toppkandidaterna mot Fp:s förslag på drogtester.

– Slumpmässiga drogtester av barn är integritetskränkande och sänder fel signal till våra ungdomar. säger Maria Weimer, 31 år, andranamn på riksdagslistan i Uppsala län, med anledning av Fp:s krav på drogtester i skolor.

Tidigare i år utförde Nässjö kommun slumpmässiga drogtester på ungdomar på Brinellgymnasiet. Skolinspektionen slog ner på testerna men Justitieombudsmannen fastställde att de inte stred mot grundlagen. Den 28 mars uttalade Alliansens arbetsgrupp i rättsfrågor, med bland andra Johan Pehrson, att alliansen kommer arbeta för fler skolor ska ha utföra drogtester.

– Drogproblem finns på några skolor, men det finns en stor risk för att slumpmässiga drogtester främst kommer att användas i utanförskapsområden. Det riskerar bara att öka misstänkliggörandet av ungdomar och kan få dem att känna sig utpekade på ett sätt som ökar andra sociala problem, säger Carl Nettelblad, 25 år, ung kandidat till landstingsfullmäktige i Uppsala.

– I ett rättssamhälle har godtyckliga och slumpmässiga drogtester ingen plats och Folkpartiet borde ompröva sin inställning i denna fråga. För att på allvar förhindra att ungdomar hamnas i drogmissbruk måste man arbeta med information och upplysning. Det är polis och socialtjänst som ska utreda och erbjuda stöd till ungdomar med drogproblem, inte skolan. Det anser Fannie Finnved, 21 år, ung kandidat till Uppsala kommunfullmäktige.

Vi vill som unga kandidater framför allt värna om integritet och individens frihet, avslutar Weimer, Nettelblad och Finnved.

1 kommentar »

  • Michael Gajditza said:

    Hej!

    Glädjande att se att det finns liberaler kvar i Fp som står för liberala värden. Det gör att jag kan tänka mig att åter rösta på Fp den dag som ni yngre har tagit över från de ”hårdare tag och längre straff” ”liberaler” som idag håller i rodret.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.