Home » Hemsida, Sverige

Sveriges försvar

24 maj 2010 Ingen kommentar

Folkpartiet talar ut om svensk försvarspolitik. Jan Björklunds uttalande om det svenska försvaret i torsdags har väckt mycket debatt. Och mer lär det bli när Fp efter partirådet i helgen kan lansera hela vår säkerhetspolitiska rapport. Jag har aktivt bidragit till innhållet i egenskap av ledamot i den säkerhetspolitiska arbetsgruppen.

Jan Björklund talar inte så mycket om att upprusta försvaret utan snarare om att sluta skrota det. Jag tycker han har helt rätt. Sverige bör upprätthålla en försvarsmakt som kan:

– försvara Sverige i händelse av krig

– bidra till att vi är en trovärdig säkerhetspolitisk aktör i EU och övriga världen

– möjliggöra effektiva och trovärdiga bidrag till internationella insatser inom ramen för EU, FN och Nato

– möjliggöra ett framtida medlemskap i Nato.

Sverige säkerhetspolitiska trygghet bottnar lika mycket i vår egen försvarsförmåga som i vårt medlemskap i EU där medlemsländerna förbundit sig att bistå varandra i händelse av krig genom den så kallade säkerhetsklausulen (mutual assistance clause). Modern säkerhet bygger på internationellt samarbete men vi ska inte bortse från behovet att fortsatt ha ett starkt nationellt försvar.

En naturlig fråga blir då, har vi råd med detta? Svaret är ja. Fp:s förslag handlar i första hand om att avstå från att skrota delar av försvaret och därigenom bibehålla kapacitet som annars skulle försvinna. För det andra ska försvaret få behålla det överskott som uppstått samt sänka kostnader då färre blir heltidsanställda. Endast i tredje hand ska höjda anslag diskuteras.

Vad säger resten av Alliansen och regeringens försvarsminister om detta? Tolgfors avfärdar Fp:s förslag som orealistiska. Nåja, inte så mycket annat han kan säga i nuläget. Själv hoppas jag på en livlig säkerhetspolitisk debatt om Sveriges framtida försvar både inom Alliansen och med väljarna i valrörelsen.

Läs intervjun med Jan Björklund i SvD. Politikerbloggens kommentar

Bilden är tagen av mig vid en inspelning av en amerikansk film om kriget i Georgien, vid mitt besök i Georgien i november 2009.

er här.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.