Home » Europa, Hemsida

Sverige kan ha euro 2014

29 augusti 2010 2 kommentarer

Idag är det tre veckor kvar till valet och dagen till ära läser jag att Jan Björklund återigen lyfter eurofrågan. Äntligen!

Till 10-årsjubiléet av EMU-samarbetet släpptes det här specialla 2€-myntet.

Det är viktigt att våga prata om euron trots finanskrisen. Euroländernas finansministrar håller på att se över reglerna för valutasamarbetet för att stärka budgetkraven och sanktionsmöjligheterna. Tyvärr är inte Anders Borg med i de överläggningarna eftersom vi ännu inte är en i klubben – utanför har man mindre inflytande, det är nog Borg smärtsamt medveten om.

När reglerna stramats upp tycker jag att det är dags för Sverige att gå med. Det skulle kunna ske efter ordentlig debatt i ett antal år och sedan en folkomröstning i samband med valet 2014.

Nästan lika intressant som själva införandet av euron är vilka svenska symboler som ska finnas på våra euromynt. För det fina med euron är att vi betalar med samma valuta men ändå själva kan prägla våra egna mynt. Vad skulle pryda de svenska mynten? Astrid Lindgren? Ronja Rövardotter? Selma Lagerlöf? En älg? En midsommarstång?

Ta en titt på vilka symboler euroländerna har valt här.

2 kommentarer »

  • Emil Rutkowski said:

    Förstår inte vad Folkpartiets fanatism på att ge Sverige mindre och mindre makt över sin egna ekonomi är. Tycker också det är odemokratiskt att rösta igen om Euron innan vi har röstat igen om EU då det första valet var bra mycket längre sedan än det andra.

    Eller är det bara omval när de borgerliga inte får som de vill?

  • Kenny said:

    Längtar tills Sverige inför Euron! :)

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.