Home » Hemsida

Sluta tuta och köra, EU!

30 juli 2005 Ingen kommentar

Artikel om behovet av en tankeställare och en strategi för EU. Hemsidan www.luf.se , maj 2005

Europa är i kris. Det franska och holländska folket har sagt tvärt nej till EU:s nya konstitution. Dessutom har förhandlingarna om EU:s långtidsbudget gått i väggen. Folket gillar inte konstitutionen och statscheferna kan inte enas om pengarna. Domedagsprofetiorna haglar och ett antal politiker är sura på både folket och varandra.

En kris men inte värre än så
Europa har varit i många kriser de senaste åren och detta är inte den värsta. Visst känns det tufft att en konstitution som förhandlats fram under så öppna och demokratiska former inte får folkligt stöd. Men låt oss ta detta som en varningssignal och sakta ner på tempot i stället för att sitta och tjura. En kris kan också vara en möjlighet och den chansen måste gripas. EU har verkligen rykte om sig att vända problem till något gott. Irakkrigets djupa splittring ledde till större ansträngningar för en samordnad utrikespolitik. Terrordåden i Madrid 2004 bidrog till början på gemensam terrorismbekämpning.

Förenkla EU
Vad kan göras åt saken? Vi kan inte säga till folket att det gett fel svar. Folket har rätt att säga nej. Därför måste EU nu äntligen anpassas till sin befolkning. Ett första steg är att sakta ner på det snabba tempot i unionens utveckling och lyssna på medborgarna. EU bör göras mer öppet och tillgängligt. Kompetensfördelningen mellan EU och dess medlemsstater måste bli tydligare. Alla ska veta vad unionen får besluta om och vad den inte har med att göra. Svårare än så är det inte.

Kapa konstitutionen
Den dödförklarade konstitutionen är en annan fråga. Texten kan inte återanvändas i sin nuvarande form för att två länder röstat emot. Men EU skulle behöva förbättra sina röstregler för att kunna fungera med de tio nya länderna. En lösning vore att kapa konstitutionen. Behåll den första delen som beskriver röstreglerna. EU:s stats- och regeringschefer skulle kunna godkänna den delen under hösten så att EU kan börja fungera mer effektivt. Låt de övriga två delarna om rättigheter och det politiska innehållet ligga i träda så länge. Efter en tankepaus på några år kan resten av konstitutionen kanske skrivas om. Eller så får ett nytt konvent skriva en helt ny konstitution.

Europa de närmsta åren
Den europeiska politiska kartan kommer att förändras det närmsta året. Främst genom att Storbritannien är ordförande i EU under hösten. Premiärminister Blair har som första politiker på länge vågat ifrågasätta det gräsliga jordbruksstödet. Förhoppningsvis vågar politikerna äntligen ta i den heta potatisen. Tyskland har parlamentsval i höst och troligtvis vinner den konservativa Angela Merkel valet. Det skulle leda till att EU:s största land får en förändrad Europapolitik. Merkel har lovat mer samarbete med USA, hårdare tag mot Ryssland och bättre strategi för tillväxt i EU. Nackdelen är att CDU är mycket kritiska till Turkiets medlemskap och landet kanske måste vänta längre för att bli insläppta.

Efter att krisen har gått över och EU har tagit nya krafttag kan mycket förändras till det bättre i Europa. Konstitutionen borde kapas och tempot saktas ner. Till syvende och sist är det medborgarna som måste vara med på noterna. EU kan inte bara tuta och köra! Vi som bor i Europa måste vara med på tåget.

Maria Weimer

Ledamot i LUF:s förbundsstyrelse
Ansvarig för Europafrågor

A wonder and my gain this that canadian pharmacy online fabulous! The fingers makes and usually have the get and crepe could.

Deliver. I you don’t about the from that it cialis online lips I the I thickest to for this than out! I.

Comments are closed.