Home » Hemsida, Sverige

SCB – experter på ”grekisk statistik”?

13 juni 2010 Ingen kommentar

En ny opinionsundersökning visar på ledning för Alliansen och bekräftar den trend som redan Synovate, Demoskop och Sifo har visat. Efter den 1 maj skedde en svängning i den svenska opinionen. Detta är ju verkligen pinsamt för SCB som inte är vilket opinionsinstitut som helst utan är statens statistikbyrå. Lägg detta till de misstag som gjorts tidigare i vår om både sysselsättning och nationalräkenskaper. Hur kan undersökningar göras under så lång tid utan att ta ställning till förändringar i opinionen?

Precis som Per Altenberg skriver är det central för Sveriges regering att vi har ett Statistikinstitut som vi kan lita på. Annars riskerar våra politiska beslut vila på helt felaktig grund. Skräckexempel på skakiga officiella räkenskaper och statistik kan vi se i Grekland och det talar väl för sig själv. Det är knappast Alliansen som är rökt, vilket Sören Holmberg stolt deklarerade i våras utan snarare SCB själva. Ett sånt stort förtroendefall för en så viktig uppgiftslämnare till den svenska regeringen, det är en valfråga om någon.

Läs Gudmunssons underhållande kommentar i dagens SvD. Läs även Rasmus Jonlunds och Tokmoderatens kommentarer.

Jag tillhör inte de som korkar upp champagnen för en sådan knapp ledning som Alliansen får i dagens Sifo. Vi måste jobba hårt för att vinna valet.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.