Home » Hemsida, Uppsala

Östhammar – kärnkraftvännernas högborg

20 juni 2010 Ingen kommentar

I torsdags gjorde jag mitt första kampanjbesök utanför Uppsala. Jag kampanjade på Östhammars gator och torg och diskuterade frågan om en ny reaktor i Forsmark med Östhammarsborna. Över lunch träffades jag lokala folkpartimedlemmar för att prata om valplanering. Östhammars Nyheter gjorde ett reportage om vår kampanjdag i stan, det finns i lördagens upplaga av tidningen – tyvärr endast i pappersform.

Dagen före besöket hade jag fått en kort uppdatering av polisen i Östhammar om säkerhetsläget vid kärnkraftverket. Bevakningen hade skärpts fram till torsdagens riksdagsbeslut och allt var under kontroll. Hela vägen fram till kärnkraftverket var avspärrad, vilket hade nackdelen att jag själv aldrig kunde åka dit ut. Polisen berättade vidare att den pågående utredning om miljöminister Carlgren uppdragit väntas ge svar på vilka ytterligare säkerhetsåtgärder som borde vidtas vid kärnkraftverket. Detta blir givetvis viktigt att diskutera när utredningen är klar. Våre kärnkraftverk måste vara tillräckligt skyddade!

Föga förvånande var nästan samtliga kommuninvånare jag träffade väldigt positiva till kärnkraften. Många arbetar själva vid Forsmarks kärnkraftverk och bor i närheten av anläggningen. De som inte själva arbetar där känner någon som gör det. Bland de jag träffade var två äldre män särskilt minnesvärda. De hade varit med och byggt upp Forsmarks reaktorer på 70-talet och berättade stolta om hur arbetet gått till.

Kärnkraftsbeslutet betyder mycket för Sverige, men efter mitt besök i Östhammar står det klart att det betyder ännu mer för innvånarna i nordöstra Uppland. Hoppas de får som de vill, hoppas det blir en ny reaktor i Forsmark.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.