Home » Hemsida, Sverige

Ohly vann – Afghanistan försvann

27 augusti 2010 6 kommentarer

Nu har Lars Ohly vunnit över Mona Sahlin i fråga om Afghanistaninsatsen. Sverige ska dra sig tillbaka. Idag presenterades den nya

rödgröna enigheten på en presskonferens. I juli nästa år ska Sverige påbörja sitt tillbakadragande. Visserligen säger Mona & Co att läget på marken är avgörande men ändå sätter man ett datum för reträtten. Vänsterpartiet tillåts alltså styra över Socialdemokraternas utrikespolitik – i en fråga som är avgörande för vår trovärdighet som pålitlig säkerhetspolitisk aktör.

Så här skriver Björklund om de rödgrönas besked.

Om omvärlden drar sig ur snabbt  kommer två saker att hända: dels tar talibanerna över regeringsmakten, dels kommer Afghanistan återigen att upplåtas som fristad för Al-Qaida med Usama bin Ladin. De stora terrorattackerna den 11 september 2001 hade knappast varit möjliga utan Al-Qaidas samarbete med talibanerna i Afghanistan.

Talibanerna har inte stöd av ett folkflertal. Men de kommer att ta över därför att de är beredda att använda mer våld än alla andra. Talibanerna är islamistiska extremister och kommer att kasta tillbaka samhället i ett medeltida barbari, där kvinnor förtrycks, flickskolor bränns ner och oliktänkande mördas.

Carl Bildt ifrågasätter också de rödgrönas prognoser här. Försvarsmakten kommenterar. Några intressanta reflektioner från en bloggande officer. Fler kommentarer i mediabruset: Sydsvenskan, Aftonbladet, Gulan Avci, Adam Cwejman, allmänt om Afghanistan.

Den stora frågan återstår, vem ska nu försvara mänskliga rättigheter och demokrati i Afghanistan?

Afghansk flicka, hon är en av anledningarna till att den svenska insatsen bör vara kvar i Afghanistan tills dess att uppdraget är utfört. Foto: National Geographics

6 kommentarer »

 • Rödgrön naiv inställning till fred « Under den lugna korkeken said:

  […] Kent Persson, Maria Weimer, Anders […]

 • Äntligen en ny färdriktning för vår insats i Afghanistan « Röda Berget said:

  […] ena som vi kan kalla Ohlylinjen populärt kallad ”NollKoll” får folkpartisten Maria Weimer representera. Hon har tydligen Nollkoll på att detta beslut klart ligger i linje med vad stora […]

 • Kalle said:

  Det här är ett krig som USA och FN kommer att förlora. När inte USA med sitt högteknoligska försvar och över 100.000 soldater har lyckats få kol Afghanistan på flera år är ett fiasko.
  Kriget har endast lett till tre saker, många har dött, fler talibaner och USA-fientliga har skapats.

 • Niklas Smith said:

  Någonting annat som behöver påpekas: igår på partiledarutfrågningen sa Mona Sahlin att hon tyckte att alla utländska trupper borde har lämnat Afghanistan till 2014, som givarkonferensen i Kabul kom fram till.

  Problemet är att den Afghanska armén är långt ifrån kapabel att försvara landets medborgare från talibaner och krigsherrar och kan knappast bli effektiv så snabbt. Givarkonferensen och Mona Sahlin har farit in i önsketanke, även innan det här utspelet.

 • grön said:

  Nu barkar alla hundar på Sahlins Afghanistans politik samtidigt som samma människor lämnar 144 000 egna sjuka utan vettig inkomstkälla. Och praktiker och lärlingsinsatser är också bara BIDRAG som tidigare visat sig inte ge mer än några få arbetsplatser och utveckla nästintill slaveriet bland de som får annat än fastjobb… På tal om dubbelmoral och brist på empati…Men visst : den Afganska flickan. Kan du istället lägga ut en bild på svensk arbetslös, utförsäkrad, döende människa?

 • Emil Rutkowski said:

  Afghanistan är ett misslyckande på alla plan. Sverige har sagt upp sin sista chans att fortsätta vara neutrala för en Afghansk regering som säger sig inte vara emot ett framtida samarbete med de militanta delarna av Talibanstammarna(för jag antar att ni vet att alla Talibaner inte är militanta) istället för att samarbeta med ockupationsstyrkorna.

  Det är katastrofalt att vi har trupper där nere och ni kommer få se att det enda resultatet kommer bli att Koalitionen flyr med svansen mellan benen och att Sverige nu plötsligt är på terroristernas mållista; de har själva sagt tidigare att vi inte var på deras radar då vi inte tog del i ockupationen.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.