Välj en sida

Nu har Lars Ohly vunnit över Mona Sahlin i fråga om Afghanistaninsatsen. Sverige ska dra sig tillbaka. Idag presenterades den nya

rödgröna enigheten på en presskonferens. I juli nästa år ska Sverige påbörja sitt tillbakadragande. Visserligen säger Mona & Co att läget på marken är avgörande men ändå sätter man ett datum för reträtten. Vänsterpartiet tillåts alltså styra över Socialdemokraternas utrikespolitik – i en fråga som är avgörande för vår trovärdighet som pålitlig säkerhetspolitisk aktör.

Så här skriver Björklund om de rödgrönas besked.

Om omvärlden drar sig ur snabbt  kommer två saker att hända: dels tar talibanerna över regeringsmakten, dels kommer Afghanistan återigen att upplåtas som fristad för Al-Qaida med Usama bin Ladin. De stora terrorattackerna den 11 september 2001 hade knappast varit möjliga utan Al-Qaidas samarbete med talibanerna i Afghanistan.

Talibanerna har inte stöd av ett folkflertal. Men de kommer att ta över därför att de är beredda att använda mer våld än alla andra. Talibanerna är islamistiska extremister och kommer att kasta tillbaka samhället i ett medeltida barbari, där kvinnor förtrycks, flickskolor bränns ner och oliktänkande mördas.

Carl Bildt ifrågasätter också de rödgrönas prognoser här. Försvarsmakten kommenterar. Några intressanta reflektioner från en bloggande officer. Fler kommentarer i mediabruset: Sydsvenskan, Aftonbladet, Gulan Avci, Adam Cwejman, allmänt om Afghanistan.

Den stora frågan återstår, vem ska nu försvara mänskliga rättigheter och demokrati i Afghanistan?

Afghansk flicka, hon är en av anledningarna till att den svenska insatsen bör vara kvar i Afghanistan tills dess att uppdraget är utfört. Foto: National Geographics