Home » Hemsida, Sverige

Ohly förespråkar sänkt skatt

8 juni 2010 Ingen kommentar

Nu har självaste Lars Ohly erkännt att för hög skatt skrämmer bort folk från Sverige – och att sänkt skatt är rimligt för att man får behålla mer av sin inkomst. (Vilken insikt, sic!)

I dagens DN anför han med största självklarhet att fotbollsstjärnor borde få behålla mer av sin lön efter skatt.

”Då anser jag att Sverige i likhet med Danmark och Norge ska sänka skatterna för dessa fotbollsspelare.”

Den argumentationen kan jag i princip hålla med om även om jag inte riktigt kan gå igång på att just rika fotbollsspelare beskattas för mycket. Mitt hjärta klappar högre för företagare eller för den skull spetskompetens inom sjukvården. Sedan kommer Ohlys vurpa.

”Skulle du inte kunna tillämpa samma resonemang på uppfinnare och entreprenörer?

– Samhället är inte en fotbollsplan. När jag pratar om elitens betydelse i idrotten handlar det om den upplevelse det innebär att se på bra idrott,[…] Då finns det en logik i att man sänker skatten, som man har gjort i Danmark och Norge. Ingenstans där har jag hört slutsatsen att man därmed också borde gynna eliten i samhället. Tvärtom menar jag att det är ett problem att vd:ar tjänar fyra gånger så mycket som vanliga industriarbetare. Den eliten minskar möjligheten för människor att leva goda liv.”

Så fotbollseliten får gärna tjäna pengar eftersom det ger Ohly en bra upplevelse? Men om en hjärnkirurg får en hög lön eller en egenföretagare, som själv inte bara hittat på sin affärsidé utan också slitit för att förverkliga den, tjänar mycket pengar, då är det fel och ska beskattas? Med så många logiska kullerbyttor blir Ohlys resonnemang rena rama gymnastikpasset.

Läs kommentarer av Carl B Hamilton, Adam och Gunnar Hökmark.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.