Home » Hemsida, Uppsala

När teater förändrar världen

22 augusti 2010 Ingen kommentar

I onsdags spelade vi upp den numera kända pjäsen SEVEN här i Uppsala. Sju liberala kvinnor läste de sju starka kvinnorollerna i regi av Hedda Krauzs Sjögren från Riksteatern. Pjäsen har spelats upp på 25 olika ställen i Sverige de senaste åren och spelades i våras av kända skådespelare i New York i närvaro av de sju verkliga kvinnorna som pjäsen handlar om.

Och visst kan teater förändra världen. Den här pjäsen är ett bevis för det. Ju fler som ser den och spelar den desto fler kommer att förstå vidden av kvinnors situation världen över och engagera sig för det. Särskilt stark blir pjäsen när rollerna läses av män, vilket gjordes i Almedalen för något år sedan. Nästa steg vore dock att låta de sju partiledarna läsa pjäsen. Gärna i direktsänd tv. Tänk vad det skulle ge för en inverkan!

Mukhtar Mai från Pakistan

Själv läste jag rollen som Annabella de Leon, en advokat och människorättskämpe i Guatemala. Hon är kongressledamot och kämpar för mänskliga rättigheter och mot fattigdomen i landet. Alla kvinnoöden i pjäsen är mycket gripande och samtidigt stärkande för att alla sju är så ofantligt modiga och starka i sin kamp för att överleva. Den som berörde mig mest var Muktar Mai, på bild här bredvid. Muktar blev gruppvåldtagen av en grannklan i Pakistan vilket i de flesta fall leder till utstötning och självmord. Men hon lyckades i stället anklaga förövarna och fick stor uppmärksamhet internationellt för sitt mod. Hon arbetar nu med att bygga skolor för unga flickor i landet.

Jag är fast besluten att vi ska spela pjäsen fler gånger här i Uppsala län. Jag hoppas också kunna bidra till att den sprids på andra håll i världen, framför allt i diplomatkretsar. När vi läste pjäsen slogs jag av hur lite vi talar om kvinnors rättigheter och jämställdhet i utrikespolitiken i EU där jag arbetat de senaste åren. Visst finns det med särskilda skrivningar och ord om vad som behövs göras, men engagemanget för att förverkliga detta är inte stort. Sverige, Finland och några fler länder är i princip ensamma att driva frågan. Den här pjäsen skulle behövas för att tydliggöra kvinnofötrycket runt om i världen för diplomater och tjänstemän i Bryssel.

Läs mer om pjäsen SEVEN här.

Läs UNT:s ledarskribent Maria Ripenberg som beskriver vårt uppförande av pjäsen.

En intervju med Annabella de Leon finns att se här.

Läs mer om Hedda, som är den eldsjäl på Riksteatern som driver projektet i Sverige.

Sist men inte minst en bild från vårt uppförande av SEVEN.

Här syns Cecilia Wikström, jag själv och Helena Ling på scenen.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.