Home » Hemsida, Sverige

När ska oppositionen sluta slingra sig?

15 juni 2010 Ingen kommentar

På torsdag ska riksdagen fatta beslut om att slopa kärnkraftsförbudet. Med anledning av det skriver jag i dagens UNT tillsammans med Ismail Kamil om hur viktig kärnkraften är för klimatet och för vår välfärd.

Frågan ställer sig vad oppositionen tycker? Ja, om man läser de debattinlägg som gjorts om energifrågan kan man dra slutsatsen att oppositionen är nästan lika stora kärnkraftsvänner som Alliansen. Så här skrev de rödgröna i DN våren 2009:

”Kärnkraften vill vi successivt fasa ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt energieffektivisering. En prövning måste därför göras varje mandatperiod.”

Det betyder att kärnkraften, även med en rödgrön regering, blir kvar under överskådlig tid. Kanske kan man till och med nödgas bygga nya kärnkraftverk när de gamla tjänat ut för att ”hänsyn till sysselsättning och välfärd” inte tillåter något annat?? Svårt att veta och svårt att säga, väljarna får alltså inga klara besked. För Miljöpartiet säger väl något helt annat? De gröna talar i stället om de stora riskeran med kärnkraften och hur man skulle vilja avveckla den omedelbart. Hur man tror på vågkraft, som idag utgör 0% av svensk elproduktion och på vindkraft som utgör 2%.

Dags för oppositionen att sluta slingra sig om kärnkraften och tala klarspråk.

En lämplig avslutning blir slutklämmen på vår artikel i UNT idag:

På torsdag tar Sveriges riksdag ett litet steg mot att trygga svensk elförsörjning. I höstens val kan du ta ett stort steg för att säkra rimliga elpriser.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.