Välj en sida

Birgitta Ohlsson gick förra veckan till attack mot Mp:s förkärlek för svensk producerad mat framför internationella varor. Peter Eriksson svarade med ett antal skakiga argument som verkar antyda att Mp nog allra helst skulle vilja sluta handla med övriga världen.

I dagens UNT har Birgitta givit svar på tal igen, med klockrena liberala argument och myntar begreppet matprotektionister.

Foto: Ed Yourdon via Flickr

Mp har länge varit skeptiska till Europasamarbete, internationell handel och egentligen globalisering i allmänhet.  Under de senaste årens debatter har vi ofta fått höra att EU inte behövs, att globalisering och stora internationella företag är världens ondska. Här i Uppsala föreslog miljöpartisterna till och med en lokal valuta i stället för euron. I energifrågor finns nu också en motvilja mot att skapa en europeisk energimarknad, vilket jag fick höra i min debatt mot Helena Leander förra fredagen.

Inåtvändheten verkar vara norm. Att skänka en solidarisk tanke till u-länder går för sig men man vill helst inte handla med dem. Trots att just handel och tillgång till EU:s inre marknad är det som fattiga länder drömmer om allra mest. Mp:s linje luktar grön nyprotektionism och det strider starkt mot den internationelistiska globaliseringsvänliga vision som jag som liberal och folkpartist har.

Peter Eriksson förespråkar svenskproducerad mat av ”solidaritetsskäl och av egenintresse”. Solidaritet med vem undrar jag då? Med de svenska bönder som redan får jordbruksstöd av EU? För han kan knappast mena bönder i fattiga länder, för de skulle minskad handel med jordbruksprodukter snarast innebära en katastrof. Och ja, egenintresse, det var ju just det. När Peter Eriksson håller brandtal på LRF:s stämma kan jag förstå att han lätt glider in på just ”egenintresse”.

Är det så att Miljöpartiet nu har ambitionen att stjäla de jordbruksälskande centerpartistiska röster som Stureplanscentern riskerar att förlora?

Läs också Per Altenberg och Adam Cwejman.

Per påminner mig om den förträffliga sajten Farmsubsidy där du själv kan söka efter de stora subventionsmottagarna i just din kommun.