Home » Hemsida, Uppsala

Mp = matprotektionisterna

13 juni 2010 2 kommentarer

Birgitta Ohlsson gick förra veckan till attack mot Mp:s förkärlek för svensk producerad mat framför internationella varor. Peter Eriksson svarade med ett antal skakiga argument som verkar antyda att Mp nog allra helst skulle vilja sluta handla med övriga världen.

I dagens UNT har Birgitta givit svar på tal igen, med klockrena liberala argument och myntar begreppet matprotektionister.

Foto: Ed Yourdon via Flickr

Mp har länge varit skeptiska till Europasamarbete, internationell handel och egentligen globalisering i allmänhet.  Under de senaste årens debatter har vi ofta fått höra att EU inte behövs, att globalisering och stora internationella företag är världens ondska. Här i Uppsala föreslog miljöpartisterna till och med en lokal valuta i stället för euron. I energifrågor finns nu också en motvilja mot att skapa en europeisk energimarknad, vilket jag fick höra i min debatt mot Helena Leander förra fredagen.

Inåtvändheten verkar vara norm. Att skänka en solidarisk tanke till u-länder går för sig men man vill helst inte handla med dem. Trots att just handel och tillgång till EU:s inre marknad är det som fattiga länder drömmer om allra mest. Mp:s linje luktar grön nyprotektionism och det strider starkt mot den internationelistiska globaliseringsvänliga vision som jag som liberal och folkpartist har.

Peter Eriksson förespråkar svenskproducerad mat av ”solidaritetsskäl och av egenintresse”. Solidaritet med vem undrar jag då? Med de svenska bönder som redan får jordbruksstöd av EU? För han kan knappast mena bönder i fattiga länder, för de skulle minskad handel med jordbruksprodukter snarast innebära en katastrof. Och ja, egenintresse, det var ju just det. När Peter Eriksson håller brandtal på LRF:s stämma kan jag förstå att han lätt glider in på just ”egenintresse”.

Är det så att Miljöpartiet nu har ambitionen att stjäla de jordbruksälskande centerpartistiska röster som Stureplanscentern riskerar att förlora?

Läs också Per Altenberg och Adam Cwejman.

Per påminner mig om den förträffliga sajten Farmsubsidy där du själv kan söka efter de stora subventionsmottagarna i just din kommun.

2 kommentarer »

  • Helena Leander said:

    Tack för debatten! Måste dock säga att det låter lite olikt mig att tala mot en europeisk elmarknad med tanke på att jag inte tycker så. Nu är det ju inte så lätt att minnas allt man sagt under en timslång debatt, men det enda jag kan komma på är att jag tycker att det verkar korkat att bygga ny kärnkraft i Sverige om syftet enbart är att exportera till andra länder – om andra länder nödvändigtvis vill lösa sin elförsörjning med kärnkraft är det väl smartare om de bygger kraftverken själva och slipper överföringsförlusterna.

    Debatten om ”matprotektionism” lär väl fortsätta på UNT:s debattsida, men jag måste ändå få undra om det verkligen är ett stort hot mot fattiga länder om lastbilstransporterna av mat från andra delar av Europa skulle bli dyrare om transporterna får betala sina samhällsekonomiska kostnader. För det är ju i ärlighetens namn inget svenskt parti som gillar EU:s protektionistiska jordbrukspolitik.

  • Maria said:

    Tack själv för debatten, även om det var ett tag sedan nu. Så bra att du inte är emot en gemensam europeisk energimarknad. Då är vi överens om det i alla fall. Min poäng var att om vi bygger nya reaktorer och förnyelsebara energikällor sedan visar sig vara mer lovande än vi trott så kan det tänkas att vi får ett elöverskott. I så fall ska vi kunna exportera vår klimatsmarta el till andra EU-länder som har större problem att möta utsläppsmålen. Vi ska givetvis inte bygga kärnkraften endast i exportsyfte, den behövs för de svenska jobbens och klimatets skull.
    När det gäller matprotektionismen: vi kommer aldrig att kunna lösa vårt livsmedelsbehov endast med närproducerad mat. Vi är nästan sju miljarder människor på jorden. Grunden till vår matförsörjning måste vara mer eller mindre storskalig, effektiv, livsmedelsindustri. De kvadratmeter jord som finns måste vi utnyttja så gott vi kan – på ett hållbart sätt. Därför är det missvisande att antyda att vi ska sluta köpa livsmedel från utlandet, vilket Peter Eriksson har börjat göra.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.