Home » Artiklar

Med en rödgrön regering stannar Nordic Battlegroup hemma

1 september 2010 Ingen kommentar

Publicerad i Enköpingsposten den 31 augusti 2010.

Det sägs att det inte finns så stora skillnader mellan blocken. Men utrikes- och säkerhetspolitiken är en vattendelare som också har stor effekt på Enköping. Folkpartiet och Alliansen vill inte bara fortsätta Sveriges engagemang i Afghanistan. Vi tror också starkt på EU:s förmåga att hantera kriser. För att kunna förhindra konflikter och skydda civila har EU satt upp snabbinsatsstyrkan Battlegroup. Våren 2011 är det Sveriges tur att stå i beredskap igen, precis som vi gjorde våren 2008. Men det har de rödgröna sagt nej till. Om de vinner valet ska Sverige hoppa av sitt åtagande med Nordic Battlegroup.  Efter flera års planering och samövning, som har letts här från Enköping, ska alltså den svensk-ledda styrkan läggas ned! Vi ska alltså inte bidra till att bygga fred och säkerhet i världen för EU:s räkning.

Ett svenskt avhopp skulle bli väldigt pinsamt i EU-kretsen och på lång sikt skada vårt anseende som säkerhetspolitisk aktör. Dessutom skulle det vara ett stort resursslöseri att inte använda styrkan som redan är utbildad och klar. Det skulle också innebära att Sveriges plats står tom och att det saknas en EU-styrka om konflikter uppstår som EU vill förhindra. Det kan alltså bli så att civilbefolkningen i ett krigshärjat land får lida för de rödgrönas beröringsångest inför militära frågor.

Detta är ett tecken på hur urvattnad utrikes- och säkerhetspolitiken blir när Socialdemokraterna måste kompromissa med partier såsom Vänsterpartiet.

Maria Weimer, diplomat med erfarenhet av EU:s säkerhetspolitik. Nu riksdagskandidat för Folkpartiet i Uppsala län.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.