Home » Hemsida, Internationellt

Kubanska frihetshjältar besöker Sverige!

31 augusti 2010 3 kommentarer

Jag träffade Adolfo Fernandez Sainz första gången i januari 2003 när jag besökte Kuba med en delegation från FP Uppsala. Han var en av

Adolfo Fernandez Sainz med sin tax Shakespear

de skarpaste journalisterna och tänkarna på ön, och hans självständiga vassa analyser om den politiska situationen på Kuba imponerade på mig. Han hade länge arbetat som tolk för den kubansk regimen och i sitt arbete rest runt halva jorden med kubanska delegationer. När han började se med kritiska ögon på regimen blev det omöjligt för honom att fortsätta sitt arbete och han började i stället skriva regimkritiska artiklar. Han var engagerad i den liberala rörelsen på Kuba – alla politiska partier förutom kommunistpartiet var ju självklart förbjudna så det innebar en viss risk. I arresteringsvågen i mars 2003 blev han fängslad och blev efter summarisk rättegång dömd till ett långt fängelsestraff. Sedan dess har han suttit i fängelse.

Fängelsetiden har tärt hårt på Adolfo, han har behandlats mycket illa av både medfångar och personal som straff för att han vågat opponera sig mot Castros välde. Jag har länge varit engagerad för Fonden för Kubas politiska fångar, ett initiativ av FP och KD för att ge politiskt, moraliskt och  ekonomiskt stöd till de politiska fångarnas familjer. Inom ramen för fondens arbete har jag rest till Kuba många gånger och besökt fångarnas fruar och familjer. Adolfos fru Julia tog alltid emot i sin hyreslägenhet i Havanna, bjöd på en kaffe medan man fick klappa den bitska taxen Shakespear. Julia engagerade sig så småningom i Damerna i vitt, en rörelse som bestod av fångarnas fruar, döttrar, systrar och mödrar, som krävde deras ovillkorliga frigivning. Damerna i vitt besökte varje söndag kyrkan Santa Rita i Havanna och marscherade sedan genom kvarteren för att demonstrera för sin sak.

Castro har valt att nu släppa ett antal kubanska politiska fångar. Varför han gör det är väl inte helt klart. Det vi vet är att det spanska ordförandeskapet i EU har satt hårt tryck på Kuba för att göra eftergifter. Spanien har velat se förbättringar på ön för att kunna övertala övriga EU-länder till lättnader i sanktionerna mot Kuba. Redan när jag var kvar i Bryssel i våras pågick de känsliga diskussionerna om politiken på Kuba. Min gissning är att Castrobröderna (den äldre broder anses fortfarande styra och ställa i politiken via sin yngre bror) står inför en så djup ekonomiskt ruin att man valt att lyssna på spanska råd och släppa de omtalade politiska fångarna. Vad Kuba fått utlovat i gengäld av spanjorerna vet ingen. Kanske en uppluckrad EU-position i frågan? Kanske bilateralt ekonomiskt stöd? Kanske att få komma i den diplomatiska värmen efter många år ute i kylan, bland övriga förtryckarstater. Det återstår att se hur spanjorerna spelar sina kort i Kubafrågan.

Adolfo besöker i alla fall Sverige nästa vecka. Att få välkomna honom här hos oss, livs levande, frisk om än tärd, är att se en dröm gå i uppfyllelse!

Läs Human Rights Watch rapporter om de släppta fångarna här.

Läs Amnestys rapporter om Kuba här.

SR  rapporterar om när de första fångarna släpptes i juli, och DN skriver om det här.

3 kommentarer »

 • Alex said:

  Så, när ska ni sluta stödja kuppregimen i Honduras som mördar homosexuella och förtrycker oppositionella?

  Jag kan bara inte ta Folkpartiets spelade demokrativurm på allvar, ni bara hycklar om att ni bryr er om mänskliga rättigheter. Det gör ni bara när det passar er agenda.

 • Maria said:

  Hej Alex,
  Sverige och Folkpartiet protesterade kraftigt i juli förra året när president Zelaya avsattes i Honduras. Vi var ordförande i EU då och drev vår politik där. Som du kanske minns drog EU-länderna tillbaka sina ambassadörer från Honduras i protest mot det som hänt. Nu sedan den nye presidenten tagit över i januari i år, har klimatet för oppositionella journalitser hårdnat, det rapporteras bland annat av Amnesty. Folkpartiet tvekar inte att kritisera detta och kräva att yttrandefrihet och mänskliga rättigheter upprätthålls.

 • Alex said:

  Varför valde ni då Roberto Micheletti till vice ordförande i Liberala internationalen?

  Och varför är ni med och lobbar för att EU och OAS ska erkänna militärregimen?

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.