Home » Europa, Hemsida, Sverige, Uppsala

Kommentarer om romerna…

9 september 2010 2 kommentarer

Cecilia Wikströms och min artikel om romerna i SvD igår har fått en hel del kommentarer i pressen. UNT skrev en uppskattande ledare om vårt utspel idag, NA skrev också en kommentar om vårt förslag om sanningskommission. Däremot tyckte Arbetarbladet att vi liberaler inte var konsekventa, vilket jag absolut inte håller med om utan kommer att replikera på imorgon.

Stort tack till Liberati som med sina  glada hejarop uppmuntrar vår artikel. Det är också mycket viktigt att romernas situation nu står på dagordningen både i Europaparlamentet (som idag röstade genom en resolution med stark kritik både mot Frankrike och EU-kommissionen) och i den svenska valdebatten. Märk väl att det än så länge bara är folkpartister som ställer sig på romernas sida. Förutom en kommentar från Anna Hedh (s) i Europaparlamentet har jag ännu inte hört ett knyst från företrädare för andra partier än Folkpartiet….

Samtidigt har jag fått en mängd otrevliga kommentarer, sms och brev som handlar om romerna som jag valt att inte publicera här på bloggen. Min hemsida är inte till för invektiv mot redan utsatta folkgrupper utan för sansad politisk debatt. Alla dessa starka och otrevliga reaktioner visar bara hur djupa fördommarna mot romer är och hur starkt romer varit diskriminerade. Att vi som folkpartister ställer upp till romernas försvar och vill uppmärksamma de övergrepp som skett verkar vara otroligt provocerande för en del.

2 kommentarer »

 • KM said:

  Enligt en artikel från BBC News säger polisen i Madrid att 95% av alla ungdomar under 14år som de tar för gatustölder är Romer från Rumänien.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/8226580.stm

  Men, visst bara fortsätt förneka att det finns ett problem – läs gärna artikeln, det finns även ett videoklipp lagt där på en 10-årig flicka som tvingas tigga under 10 timmar en helt vanlig, Romsk, dag.

  Inte fördomar – fakta!

 • Henrik said:

  Fri rörlighet innebär väl inte vad jag förstått att man kan bosätta sig i olagliga läger och bo där utan sysselsättning?

  Problemet med romerna är inte Frankrikes utan länderna dit dessa deporteras och vilka de kom ifrån.

  Tror icke vi har nån gemensam offentlig sektor i Europa som gör att Frankrike behöver göra något annorlunda än idag. Vettigare då att diskutera romernas situation i Europa istället för Frankrikes agerande.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.