Home » Hemsida, Internationellt, Sverige

Halva fredsarbetet saknas

2 maj 2010 Ingen kommentar

Jag_skriver i dagens UNT om hur viktigt jämställdhet och kvinnors perspektiv är i säkerhetspolitiken.  Jag är ledamot i FP:s arbetsgrupp om försvar och säkerhetspolitik, och har särskilt försökt tillföra jämställdhetsaspekterna till vår valplatform om försvarspolitik. Programmet kommer att presenteras senare i vår, håll ögon och öron öppna.

Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att den svenska försvarsmakten ska bli mer jämställd. Vi behöver bättre villkor för kvinnliga soldater. Tjejerna har lessnat på att ha kalsonger med Y-front! Med bättre villkor kan vi sedan lättare rekrytera fler kvinnliga soldater. Ett mål för vårt nya yrkesförsvar borde vara 30% kvinnor.

I våra internationella insatser måste vi bli bättre på att tillvarata kvinnornas perspektiv i de samhällen vi verkar i. Jämställdhetsexperter är centrala för att bidra till att militära befälhavare får kunskap och rådgivning i de internationella insatserna. Ofta råder det brist på denna kompetens. För att säkerställa fler experter bör EU inrätta en internationell personalpool med jämställdhetsrådgivare dit internationella organisationer kan vända sig vid behov av experter.

I förlängningen bör vi även fundera på om vi inte ska göra militära insatser med specifikt kvinnoskyddande mandat. I många delar av världen, exempelvis DR Kongo, utsätts kvinnor för systematiskt sexuellt våld och har särskilt stora behov av skydd.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.