Home » Europa, Hemsida

Frihetskämpen Gauck for president!

8 juni 2010 Ingen kommentar

Det tyska parlamentet ska den 30 juni välja en ny president efter att Horst Köhler avgått hastigt häromveckan. Regeringskoalitionen har föreslagit en så kallad partisoldat, Christian Wulff, som regeringschef i den mäktiga delstaten Niedersachsen är han känd som politik taktiker och omnämns bakom kulisserna som efterföljare till Angela Merkel. Oppositionen har överraskat genom att föreslå en mycket stark kandidat Joachim Gauck, präst och medborgarrättskämpe från f.d. DDR, vars liv är som klippt och skuret ur filmen ”De andras liv”.

Mest känd som chef för översynen av Stasi-arkiven efter murens fall och mycket populär i både västra och östra Tyskland hade Gauck lika gärna kunnat vara regeringens kandidat. Merkel som själv kommer från forna Östtyskland hyser så stor respekt för Gauck att hon på hans 70-årsdag höll ett 20 minuter långt tal till hans ära. Hon grämer sig nog rejält åt att oppositionen frågade honom först. Å andra sidan är hon en kallhamrad partitaktiker (vilket hon visade när hon utsåg den färglöse Öttinger till tysk komissionär) och passar nog hellre på att bli av med en tuff konkurrent som Wulff.

Det tyska presidentämbetet har symbolisk betydelse men ingen politisk makt. Ytterligare ett argument för Gauck är att han symboliserar den tyska historien på ett unikt sätt. Hans far blev dömd till 25 års straffarbete i Sibirien. Han själv studerade till präst och predikade mot regimen vilket gjorde honom förföljd av Stasi. Han talar ofta om betydelse av ett stabilt demokratiskt system för människors frihet. Ett av hans favoritcitat lyder ”innan vi fick återföreningen fick vi friheten”. Även om Gauck sägs representera den östtyska själen är talet om frihet något som klingar an i hela Tyskland.

Om valet hade gjorts direkt av folket hade jag själv, i egenskap av tysk medborgare, kunnat delta och välja Gauck. Men det är det tyska parlamentet som väljer ny president och majoriteten av rösterna ligger hos regeringen och den konservativa kandidaten. Även om många konservativa och liberaler känner starkt för Gauck är det osäkert om de vågar rösta för honom. Jag hoppas att opinionen för Gauck växer sig starkare fram till den 30 juni. Han skulle vara perfekt som tysk president!

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.