Home » Hemsida, Sverige

För president och fosterland

20 juni 2010 Ingen kommentar

Sydsvenska dagbladet toppar listan på finurliga och tänkvärda inspel om prinsessbröllopet. Inte bara publicerade de en novell i tre

Republikanska föreningens tidigare logga

delar om Sverige som republik utan sammanställde också läsarnas svar på en republikansk parlör.

DN står också högt i kurs hos mig just nu, med gårdagens ledare om monarkins nackdelar och Lena Anderssons träffsäkra krönika.

Däremot var SvD:s ledarspalt som lamslagen av bröllopsyra; en besvikelse och en fingervisning om att SvD trots många liberala inslag ändå simmar i konservativa vatten.

Själv tillbringade jag gårdagskvällen på Love Republic på Restaurang Republik i Stockholm. ”En helkväll för bröllopsskolkare för att rocka röven av monarkin med republikbossenPeter Althin”, som DN på stan beskriver festen. Träffade ”kungen” i form av komikern Peter Gabrielsson och lyssnade på Anna-Lena Brundin. Stället var fullt med republikaner från Europas alla hörn. Jag visste till exempel inte att de fanns även i Spanien.

På ett personligt plan är jag glad över Victoria och Daniels lycka. De är två väldigt fina och genuina personer som förtjänat varandra. Jag önskar de all lycka till.

Med detta sagt vill jag återgå till principfrågan, nämligen monarkins vara eller inte vara. Som republikan, liberal och statsvetare välkomnar jag debatten om vårt statsskick. Äntligen ifrågasätter, diskuterar och debatterar vi landets högsta position. Vilka är argumenten för och emot monarkin och hur ser alternativen ut?

Några av de senaste dagarnas intressantare inlägg kommer från Lars Ohly, som är den enda partiledare som är öppet republikan. Han skriver på Newsmill om kostnaderna för bröllopet. Jag håller med Ohly om att pengarna borde ha spenderats på något annat i stället, men nu har regeringen bestämt att bröllopet ska bli påkostat och inte får ske i all tysthet, något som kanske paret själva hade önskat. Eftersom det är ett politiskt beslut bör även staten stå för i alla fall en del av kostnaden.

Socialdemokratiska studenter föreslår på samma sajt att talmannen ska göras till statschef. De argumenterar för att det skulle stärka vår parlamentariska demokrati och riksdagens makt. Det är ett intressant förslag som tilltalar mig mer än en folkvald president. En direktvald president skulle få mycket stark legitimitet och därmed också oundvikligen politisk makt. Jag skulle hellre se en opolitisk statschef med representativa uppgifter och skulle därför föredra att personen utnämns av Sveriges Riksdag.

En aspekt som måste tas i beaktande är monarkins stöd hos svenska folket. DN rapporterar om dalande opinionssiffror för kungahuset. Alla principiella frågor om vårt statsskick börjar och slutar i det folkliga stödet. Om populariteten fortsätter sjunka i samma takt kanske vår konstitutionella omdaning tar sin början långt tidigare än väntat.

Om du vill botanisera bland alla hundratals blogginlägg om bröllopet finns några länkar här: kungabröllopet, Republikanska föreningen, och bloggen Svenssons på vänsterkanten som liksom jag gillar Lena Andersson artikel i DN.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.