Home » Hemsida, Internationellt, Sverige

Folkpartiet – äntligen klokt om Palestina

26 november 2012 2 kommentarer

Jag tillhör dem som de senaste åren försökt påverka Folkpartiets Mellanösternpolitik i mer balanserad riktning. Tyvärr har partiledningen ofta gått ut med skarpa, mycket Palestinakritiska budskap som ensidigt stöttat Israel. Nästan aldrig har partiet tagit hänsyn till den komplexa situationen i regionen och de goda krafter som finns på Västbanken och i Fatah och som behöver allt stöd de kan få. Men det finns många som delar min uppfattning i frågan och vill se en nyansering av FP.s politik. Senast i januari skrev en grupp folkpartister på DN om vikten av förståelse för Palestinas FN-ansökan.

Nu stundar omröstning i FN:s generalförsamling om Palestinas ansökan om att få observatörsstatus. Äntligen har Folkpartiledningen hittat en bra balans i frågan och ger nu sitt stöd till att Palestina ska få högre status. Resonemanget är helt rätt, president Abbas och de demokratiska krafterna i Fatah måste få ett erkännande för sina fredsansträngningar.

Läs hela TT-texten nedan.

FP vill ge Palestina högre FN-status
Stockholm (TT)
Folkpartiet vill att Sverige ger Palestina permanent observatörstatus i FN, men utan rösträtt.
— Att ge president Abbas det erkännandet för de fredsansträngningar han gör är en lämplig markering från världssamfundet, säger Folkpartiledaren Jan Björklund till TT.
Däremot är FP inte berett att erkänna Palestina som fullvärdig nation förrän hela Palestina, inkluderande Västbanken och Gaza, gemensamt erkänner Israels rätt att existera.
I förra veckan ville utrikesminister Carl Bildt (M) inte säga hur Sverige kommer att ställa sig till den resolution som väntas komma upp i FN inom kort. Tvärtom uttryckte han farhågor för att tidpunkten var olämplig.
— Regeringen kan slutligen ta ställning först när vi ser resolutionstexten, och vårt ställningstagande underlättar att komma överens, säger Jan Björklund.

2 kommentarer »

  • Harald Nordlund said:

    Ja, äntligen. Bra som signal och första steg.

  • Håkan Petersson said:

    Hej Maria!

    Det låter onekligen som en svängning, men vad betyder det rent praktiskt? Palestina har ju redan en permanent observatörsstatus som entitet. Nu vill Palestina uppgradera den till en icke-medlemsstat. Kommer Folkpartiet att rösta nej till en sådan begäran? Björklund säger sig ju sig inte vilja erkänna den som ”fullvärdig nation”. Eller menar han fullvärdig FN-medlem? Dessutom kan man få uppfattningen att Björklund i sitt uttalande inte ser Palestinas FN-representation som att den representerar Gaza.

    MVH Håkan Petersson

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.