Home » Hemsida, Sverige, Uppsala

En sanningskommission om romer behövs

8 september 2010 7 kommentarer

Idag skriver jag tillsammans med Cecilia Wikstöm i SvD om att vi behöver en sanningskommission om övergreppen mot romer.

En sanningskommission bör inrättas i Sverige för att kartlägga de övergrepp och försummelser som begåtts mot den romska minoriteten de senaste 100 åren. Det skulle synliggöra de historiska övergreppen och öka allmänhetens kunskap om romernas situation.

Vi föreslår även att en ungdomsledarakademi upprättas för att stärka unga romer att engagera sig i samhällsfrågor. För att hemspråksundervisningen ska bli möjlig bör även läroböcker i romani chib produceras. Även om alla romer idag har rätt till hemspråk så gör den stora bristen på lärare det nästan omöjligt att genomföra.

Läs mina tidigare inlägg om romerna, här och här.

7 kommentarer »

 • krispo said:

  YOU CAN’T HANDLE THE TRUTH. Ta gärna en titt på deras övergrepp på svenskarna. Om du har tid.

 • Erik said:

  Hur vore det med en sanningskommission om massinvandringen istället? Samt en tribunal för dess förespråkare?

  Det varnades kraftigt mot den sociala turismen som skulle komma om dessa länder tilläts ansluta sig till EU! Nu har skiten anlänt, NI hade fel? Men det är förmodligen ok så länge ni själva sitter i era elfenbenstorn med era feta EU-bonusar!

 • Oskar said:

  Om en sanningskommission inrättas i Sverige för att kartlägga de övergrepp och försummelser som begåtts MOT romer bör givetvis en motsvarande sanningskommission inrättas för att kartlägga de övergrepp och försummelser som begåtts AV romer.

  Det skulle synliggöra de historiska sambanden mellan övergreppen och öka allmänhetens kunskap om romernas situation.

 • KM said:

  Tycker du verkligen att detta är det bästa sättet att använda allmänna medel? På vilket vis skulle det ens gå att utreda 100år tillbaka i tiden?

  Kan man räkna med att vi får en allsidig belysning av frågan? Kan vi utreda alla Romernas brottsoffer samtidigt? Alla intrång på allmän och privat egendom? Alla butiksstölder? Alla åldringsrån?

  Eller vill du kanske förneka att det finns problem? Fråga en som arbetar i butik, vem som helst? Jag känner flera och alla utan undantag har varit personligt utsatta för organiserade stölder.

 • Johnny said:

  Jättebra med en kommission, det löser alla problem.

 • Gunnar Hökmark » Arkiv » Vänsterns garderob, kris och budget liksom romers situation said:

  […] andra bloggare i samma ämne: Inger Fredriksson, Maria Weimer, Södermanlands nyheters ledare. var addthis_pub = 'gunnarhokmark'; var addthis_brand = 'Gunnar […]

 • KM said:

  Enligt en artikel från BBC News säger polisen i Madrid att 95% av alla ungdomar under 14år som de tar för gatustölder är Romer från Rumänien.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/8226580.stm

  Men, visst bara fortsätt förneka att det finns ett problem – läs gärna artikeln, det finns även ett videoklipp lagt där på en 10-årig flicka som tvingas tigga under 10 timmar en helt vanlig, Romsk, dag.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.