Home » Hemsida, Sverige

En intellektuell gigant lämnar Sverige

20 november 2008 Ingen kommentar

Häromveckan var jag på Timbros avskedsseminarium för Mauricio Rojas. Liberal ideolog, ekonomisk historiker, svensk intellektuell, sprudlande människa, folkpartistisk riksdagsledamot. Det finns många epitet på Mauricio. Han har verkligen satt ett stort avtryck i den svenska politiska debatten. Jag har träffat honom dels som föreläsare på Stureakademin där han engagerat berättade hur han övergav marxism för liberalism. Vi har även stött på varandra i folkpartiet i integrationspolitiska debatter, seminarier med mera.

Mauricio var alltid mycket intresserad av att höra andras argument och bevekelsegrunder. Att integrationsfrågorna står på den politiska dagordningen idag har vi Mauricio att tacka för. Utanförskapet debatteras och invandrare ses inte längre som ett anonymt kollektiv utan som individer som kommer till Sverige för att starta ett nytt liv och arbeta.

Mauricio går mot nya mål och ska bli rektor för en skola för invandrings- och biståndsfrågor i Madrid (Escuela de Profesionales de Inmigracion y Cooperacion). Han kommer att göra stordåd i Madrid i stället men han kommer att vara saknad i den svenska debatten.

Ett smakprov ur Mauricios essäbok Farväl till gemenskapen, träffande beskrivning av Sverige, sett ur en nykomlings ögon. Han sätter fingret på det svenska, som blir så påtagligt för oss som är födda utomlands och senare flyttat till Sverige och fortfarande kan ta på oss en utomståendes glasögon.

… i Sverige uppfattas staten på ett helt annat sätt. Och trots allt tal om politikerförakt, litar vi på våra politiker och myndigheter på ett rätt enastående sätt. Vi tror fortfarande att de är goda helt enkelt, att de vill allas väl, att de inte är något annat än gemenskapens pålitliga och altruistiska representanter. Vi tror så mycket på deras godhet och ärlighet att en blivande statsminister kunde falla på en Toblerone!

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.