Home » Europa, Hemsida

Brev från statsministern

28 april 2010 Ingen kommentar

Reinfeldt - CC Flickr

Häromdagen damp det ner ett brev i min brevlåda från Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Roligt inte minst eftersom man sällan får snigelpost i dessa dagar. Han skriver till mig i min egenskap av ordförande i en arbetsgrupp i Bryssel under ordförandeskapet. Givetvis är jag inte den enda som fått brevet – alla kollegor här i Bryssel som haft liknande ansvar har också fått ett.

Reinfeldt beskriver hur svåra förutsättningar var när Sverige tog över ordförandeskapet. Finanskrisen i kombination med Irlands omröstning om Lissabonfördraget och svåra klimatförhandlingar. Dessutom hade Europaparlamentet precis valts på nytt men en ny kommission samtidigt varit förhindrad att tillträda på grund av fördraget. Kaoset var kompakt.

Trots detta blev det svenska ordförandeskapet en succé. Det blev det tack vare att vi var organiserade, duktiga förhandlare och hade tydliga politiska målsättningar. Det kan jag intyga från min position på den svenska EU-representationen i Bryssel. Vi kan vara stolta över det svenska ordförandeskapet.

Reinfeldt avslutar med att säga att vi nu bör använda våra gemensamma erfarenheter och djupa kunskap om EU-maskineriet till att vidareutveckla Sveriges engagemang och stärka vår roll som kärnan i Europa. Hear hear! Jag hoppas att han själv använder sin popularitet i Sverige för att uppmärksamma EU-frågor och kommunicera vår EU-politik till svenskarna i valkampanjen.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.